Bedrijven

toegang tot talent

Be an Engineer geeft je direct toegang tot een grote groep talenten. Talent dat meteen aan de slag kan en een toekomst voor zich ziet in de technische branche. Eerder werkzaam in een andere branche of schoolverlaters met een praktische insteek. Iedereen is welkom.

divers talent

Talent dat instroomt via Be an Engineer heeft verschillende ervaringen op gedaan. Sommige kandidaten hebben al een hbo-studie in een andere richting afgerond. Je geeft instromers de kans terwijl je de markt van technisch talent verruimt. 

kwalitatief talent

Be an Engineer helpt je aan talent dat specifiek voor jouw organisatie is opgeleid. Je begeleidt kandidaten vier dagen in de week en één dag gaan ze naar de gekozen kennisinstelling toe voor hun opleiding.

WAT KAN DEELNAME BETEKENEN VOOR JOUW ORGANISATIE?

Als deelnemend bedrijf krijg je hulp van Be an Engineer bij het werven van technisch talent. Be an Engineer brengt je in contact met ambitieuze kandidaten die een passie hebben voor techniek. Je ontdekt tijdens de Meet & Match welke kandidaten bij jouw bedrijf zouden passen en bij de vacatures die je hebt uitstaan. Be an Engineer kijkt eerst naar de persoon en dan naar de opleiding. 

Als bedrijf vervul je niet alleen je vacatures. Je krijgt ook nog eens de frisse blik van kandidaten die een ander pad hebben bewandeld en daar al veel ervaring hebben opgedaan. Dat kan zijn omdat de kandidaten eerder hebben gewerkt in een andere branche en/of al een andere opleiding hebben gedaan.

Meld je nu aan om meer te weten te komen over Be an Engineer.

8

Hogescholen

4

Opleidingsvormen

48

Opleidingen

3

Brancheverenigingen

techniek is voor iedereen

Techniek is de manier om de wereld te helpen verduurzamen en de CO2 uitstoot te verminderen. Techniek is divers en breed. Een passie voor oplossingen bedenken en meewerken aan de toekomst zijn de sleutels tot succes.

DIVERSITEIT & TECHNIEK​

De achtergronden van de kandidaten zijn divers door paden die ze eerder gekozen hebben. Deze diversiteit in achtergronden, leeftijden en werkervaringen nemen ze mee naar jouw bedrijf. Jij ontdekt een nieuwe generatie gedreven talent, die staat te springen om aan de slag te gaan in de techniek. 

Betaald leren & werken

Op mbo-niveau kennen we de leer- en werktrajecten al jaren. Nu kan dit ook op hbo-niveau. Be an Engineer biedt landelijk 49 opleidingen aan, zodat je op één plek al jouw toekomstbestendige talent kan ontmoeten.

Meet & Match

De ideale mogelijkheid om kennis te maken met kandidaten en ze bij jouw bedrijf te introduceren. Jij laat ze zien wat werken in de techniek inhoudt bij jouw bedrijf.  Heb je een match? Dan bied je ze een baan aan waarbij ze maximaal 4 dagen gaan werken en 1 dag betaald gaan leren. 

Wanneer kun je meedoen?

Be an Engineer is toegankelijk voor alle technische bedrijven; van de bouw, industrie, installatiebranche tot en met de energietechniek of civiel engineering. We hebben een brede keuze uit opleidingsmogelijkheden vanuit alle hogescholen. Dit aanbod blijven we uitbreiden op basis van de behoeften uit het werkveld. 

Als werkgever betaal je de instromer voltijd en betaal je de deeltijd hbo-opleiding en benodigde studiematerialen. Er is keuze uit 2-jarige en 4-jarige hbo-deeltijdopleidingen. De studiebelasting is gemiddeld 25 uur per week, waarvan één dag in jouw tijd als werkgever. 

Kosten

  • Ten minste het minimumloon o.b.v. voltijd
  • Collegegeld
    Wettelijk collegegeld €2.209,- of
    instellingscollegegeld:  € 3.000,00-€ 10.000,- (indien de kandidaat al een bachelor heeft afgerond)
  • Studieboeken en – materialen

*Indien je lid bent bij een aangesloten branchevereniging, ontvang je 50% korting.

Subsidies

 Er is geen sprake van een commerciële doelstelling, belastingaftrek voor opleidingskosten is mogelijk.

Als werkgever betaal je de instromer voltijd én betaal je zijn/haar/hen deeltijd hbo-opleiding. Ook betaal je de aanvullende studiekosten zoals boeken. Er is keuze uit 2-jarige en 4-jarige hbo-deeltijdopleidingen. De studiebelasting is gemiddeld 25 uur per week, waarvan één dag in jouw tijd als werkgever. Het is betaald leren & werken met een erkende hbo-opleiding.

Meedoen voor bedrijven met minder dan 50 medewerkers is kosteloos!* Meld je aan zodat we de wensen kunnen inventariseren van jouw bedrijf.

*Dit geldt niet voor recruiters en uitzendbureaus. Hiervoor geldt het tarief van €5000 per kandidaat.

Engineers werken aan interessante vraagstukken als energietransitie, digitalisering, klimaatneutraal en verduurzaming. De komende jaren komen daar alleen maar meer vraagstukken bij. Engineers zijn nu dus harder nodig dan ooit. Heb jij affiniteit met techniek, maar niet de juiste kennis of vooropleiding? Maak dan nu de overstap naar techniek met behulp van het oriëntatieprogramma Techniekstarter!

Om de overstap naar de techniek te maken, moet je een opleiding in de techniek volgen. Hoe weet je welke opleiding of baan geschikt voor jou is? Het oriëntatieprogramma Techniekstarters laat je kennismaken met de verschillende richtingen en mogelijkheden binnen de techniek. Techniekstarter is een cursus van vier weken. Vijf dagen per week volg je workshops en lessen die je kennis laten maken met techniek.

Lees voor meer informatie de Techniekstarter flyer.

HOE WERKT BE AN ENGINEER?

Be an Engineer faciliteert het traject van het ontmoeten van kandidaten tot en met het begeleiden van kandidaten tijdens de start van hun opleiding en baan. De lengte van het traject is afhankelijk van de opleiding die de kandidaat in overleg met zijn/haar/hen nieuwe werkgever kiest en duurt gemiddeld twee tot vier jaar.

1 Start
Informatiesessie
In een informatiesessie nemen we je mee in de verschillende stappen van het proces. Je krijgt grip op de opleidingsmogelijkheden die er zijn en wat het voor jou betekent om mee te doen met Be an Engineer. Ook geven we aan wat er van jou als werkgever wordt verwacht en wat de (eventuele) kosten zijn voor participatie. Na een informatiesessie geef je aan of je definitief meedoet.
1 Start
2 MEET & MATCH
MEET & MATCH
We laten je graag kennismaken met potentiële werknemers. Om het oriëntatieproces te versnellen organiseren we een Meet & Match. Hierin ga je in gesprek met kandidaten die zijn aangesloten bij Be an Engineer. Je komt met verschillende kandidaten in gesprek die willen instromen in de techniek. Tijdens de Meet & Match gaat het vooral om kennismaking, met jou als bedrijf en met elkaar. Voel je een klik en ben je geïnteresseerd om door te praten, dan neem je na de Meet & Match contact met elkaar op voor een kennismakingsgesprek.
2 MEET & MATCH
3 KENNISMAKINGSGESPREK
Vervolggesprek(ken)
Heb je na afloop van de Meet & Match één of zelfs meerdere kandidaten waar je in geïnteresseerd bent? Dan nodig je de kandidaten uit om kennis te maken. Tijdens dit kennismakingsgesprek zoom je in op de ambities van de kandidaat en de mogelijkheden die er zijn binnen jouw bedrijf. Samen kijken jullie of de wensen en verwachtingen van de kandidaat overeenkomen met die van het bedrijf. 
3 KENNISMAKINGSGESPREK
4 Tweede gesprek
Tweede gesprek
Ben je nog steeds enthousiast na het , dan plan je een tweede gesprek in. In dit gesprek praat je door over indveiensttreding en arbeidsvoorwaarden. Eventueel overleg je welke opleiding het beste past bij de kandidaat en de vacature. Je biedt de kandidaat dan een baan aan, bestaande uit maximaal 4 werkdagen en 1 dag betaald leren. Jij betaalt de studiekosten en boeken. De kandidaat is verantwoordelijk om de zelfstudie-uren aan de opleiding te investeren in de avond en/of in het weekend.
4 Tweede gesprek
5 Aangenomen
Aangenomen
Nu de kandidaat als nieuwe werknemer gaat starten bij jouw organisatie moet de kandidaat zich inschrijven voor de deeltijdopleiding. Wij adviseren de kandidaat om zich meteen in te schrijven nadat de kandidaat is aangenomen, vanwege de deadline. Vergeet daarbij niet om ervoor te zorgen dat je als werkgever de factuur krijgt. Deze moet betaald zijn voordat de opleiding begint.
5 Aangenomen
6 Begeleiding
Begeleiding
Eenmaal aan de slag is begeleiding een zeer belangrijk onderdeel. De kandidaten hebben bij hun bedrijf een vangnet nodig om te wennen en te leren. Het is belangrijk om ook andere medewerkers mee te nemen in de ‘nieuwe aanpak’ waarbij collega’s zonder werkervaring starten. Heb je behoefte om hierover te sparren of zoek je additionele steun? Be an Engineer helpt je graag verder. Wij denken ook mee als het even wat minder gaat.
6 Begeleiding

Help mee de uitdagingen van morgen aan te pakken!