Kandidaten

Heb jij een passie voor techniek?

Er zijn veel vacatures voor engineers. Engineers werken aan interessante vraagstukken als energietransitie, digitalisering, klimaatneutraal en verduurzaming. De komende jaren komen daar alleen maar meer vraagstukken bij. Engineers zijn nu dus harder nodig dan ooit. Maar hoe kun je aan de slag in de techniek als je niet de juiste opleiding of werkervaring hebt?

Het traject Be an Engineer matcht je met bedrijven. Deze bedrijven bieden je een baan aan in de techniek. Je werkt vier dagen in de week. Daarnaast volg je een twee- of vierjarige deeltijdopleiding* bij één van de aangesloten hogescholen. Jouw werkgever betaalt vervolgens niet alleen jouw fulltime salaris, maar ook jouw opleidingskosten en boeken. 

Instromen was nog nooit zo eenvoudig. Je stroomt in zonder technische vooropleiding en begint meteen met betaald leren & werken. Help jij om onze toekomst veilig te stellen?

*en duale opleidingen

leren & werken

Be an Engineer biedt jou een betaalde baan in de techniek én leren in deeltijd. Jij leert door te doen en de kennis die je op doet neem je meteen mee in jouw baan. Dat is twee in één!

Interesse in techniek

Ben je ambitieus en heb je interesse voor techniek? Ontdek welke bedrijven je een baan willen aanbieden én daarnaast jouw hbo-deeltijdopleiding* willen betalen. 

Eenvoudig instromen

De diversiteit in banen in de techniek is groot. Voor iedereen bestaat een passende werkplek in deze branche. Be an Engineer begeleidt je zowel bij het vinden van jouw baan als bij het vinden jouw opleiding.

8

Hogescholen

4

Opleidingsvormen

48

Opleidingsmogelijkheden

10.000

Vacatures

CARRIÈRE IN DE TECHNIEK

Binnen de bedrijven die deelnemen aan Be an Engineer zijn de mogelijkheden groot, afhankelijk van je interesse en profiel. Als starter kan je onder andere kiezen uit functies als engineer, BIM-modelleur, bouwmanager, werkvoorbereider, technisch beheerder, contractbeheerder of projectleider. Kijk hier welke bedrijven meedoen.

PERSOONLIJKE GROEI​

Met Be an Engineer begin je met werken en leren tegelijk. Een uitdagende combinatie waarin het belangrijk is keuzes te maken, alleen zo vind je tijd voor je baan en studie. Dat zal soms wat extra aandacht vragen. Gelukkig heb je meer studiegenoten die hetzelfde proces doorlopen zodat je op elkaar kan bouwen.

Altijd in de buurt

Zes hogescholen zijn nu betrokken bij Be an Engineer. Bij elkaar bieden ze 48 opleidingen aan.

Er is keuze genoeg om een opleiding bij jou in de buurt te volgen. Ook als het over een geschikte baan gaat kan je aangeven in welke regio je zou willen werken.

Jouw succes voorop

Be an Engineer is succesvol als jij succesvol bent. Het gaat om jouw toekomst en jouw werkgeluk. Wij van Be an Engineer zoeken met je mee en helpen je in het oriëntatieproces. Soms gaat dat heel snel, soms is er meer tijd nodig. Wij geven je het gehele traject het vertrouwen om in gesprek te gaan en te onderzoeken wat voor een rol in de techniek jij wil.

Mijn profiel is

Je bent net klaar met je havo of vwo en wil liever werken & leren in plaats van fulltime naar school. Of je bent na je middelbare schoolopleiding gaan werken, omdat je nog niet wist welke studie je wilde volgen.

 • (bijna) klaar of werkend

 • Passie voor techniek

 • Bereid om werken en leren te combineren

Je hebt je mbo niveau 4-diploma behaald en misschien al een aantal jaar werkervaring. Het liefst volg je een betaald leren & werken traject in de techniek dat je de mogelijkheid geeft om kennis op te doen terwijl je de zekerheid van een betaalde baan hebt.

 • Net je mbo afgerond of werkend

 • Passie voor techniek

 • Oriënterend naar een carrière in de techniek of weet al precies wat je wil

 • Wil graag meer technische kennis op doen

 • Hebt de drive om leren en werken te combineren

 • Hebt eerder werkervaring opgedaan in een andere baan
 • Hebt eerder gekeken naar voltijdopleidingen, maar ziet dit als een stap terug
 • Wil je talenten en opgedane vaardigheden inzetten in de techniek
 • Hebt eerder werkervaring opgedaan in een andere baan
 • Hebt eerder gekeken naar voltijdopleidingen, maar ziet dit als een stap terug
 • Wil je talenten en opgedane vaardigheden inzetten in de techniek

Als je niet de juiste vooropleiding hebt en 21 jaar of ouder bent, kan je meedoen aan het toelatingsonderzoek. Bij sommige hogescholen kan je ook aan een toelatingsonderzoek meedoen als je jonger bent dan 21 jaar. Je kan hiervoor het beste contact opnemen met team@beanengineer.nl. Mocht je vragen hebben of jezelf niet in bovenstaande groepen herkennen, dan kan je met ons in gesprek gaan over de mogelijkheden.

Wat je kunt verwachten

Het traject Be an Engineer begeleidt je in een zoektocht naar een baan én opleiding in de techniek. De lengte van het traject is afhankelijk van de opleiding die je kiest. Een deeltijd associate degree duurt twee jaar en een deeltijd bachelor vier jaar. Beide opleidingen zijn op hbo-niveau.

HOE WERKT BE AN ENGINEER?

1 Start
Aanmelden
Je vult een intakeformulier in met jouw personalia, werkervaringen, verwachtingen en je cv. Mocht je nog twijfelen of aanvullende vragen hebben dan kan je die mailen naar team@beanengineer.nl
1 Start
2 Informatiesessie
DEELNAME INFORMATIESESSIE
Tijdens de informatiesessies vertellen we je wat Be an Engineer voor jou kan betekenen, zodat je meer grip krijgt op de verschillende mogelijkheden. Daarnaast krijg je meer inzicht in de verschillende opleidingsmogelijkheden en aangesloten bedrijven.
2 Informatiesessie
3 Meet & Match
Meet & Match
Tijdens de Meet & Match ga je in gesprek met verschillende technische bedrijven. Dit helpt je ook om te ontdekken welk bedrijf en welke opleiding je wilt gaan doen. Als het klikt met een bedrijf kan je na de Meet & Match verder praten tijdens een vervolggesprek. Heb je geen passend bedrijf gevonden tijdens de Meet & Match bijeenkomsten? Dan kan de accountmanager je in contact brengen met andere bedrijven.
3 Meet & Match
4 Vervolggesprekken
Vervolggesprekken
Als het goed gegaan is heb je bij de Meet & Match één of zelfs meerdere interessante bedrijven gevonden. Je maakt een afspraak om kennis te maken en jouw ambities en mogelijkheden binnen het bedrijf te bespreken. Samen kijk je of jouw wensen en verwachtingen overeenkomen met die van het bedrijf en of jullie verder willen praten. Jij bent zelf in de regie bij dit proces en regelt de afspraken en onderhoudt het contact met je nieuwe werkgever.
4 Vervolggesprekken
5 AANGENOMEN
AANGENOMEN
Heb je het proces met een positief resultaat doorlopen en is er sprake van een definitieve arbeidsovereenkomst? Dan ben je aangenomen en kan je klaar gaan maken voor een start met betaald leren & werken. Dit is het moment dat jij je inschrijft voor de deeltijdopleiding* naar keuze in overleg met je nieuwe werkgever. Het advies is om je meteen in te schrijven. Hogescholen zijn zeer strikt met inschrijfdata.
5 AANGENOMEN
6 START LEREN & WERKEN
START LEREN & WERKEN
Vergeet bij de inschrijving voor de hogeschool niet om ervoor te zorgen dat jouw werkgever het collegegeld betaald. Het verschilt per hogeschool hoe je dit moet regelen. Vaak hebben bedrijven minimaal 30 dagen nodig om een factuur te betalen, vraag dit na bij jouw nieuwe werkgever. Vervolgens werk je maximaal 4 dagen en volg je één dag per week onderwijs. Daarnaast heb je zelfstudie-uren, zo’n 12-16 uur per week. Het grootste voordeel is dat je de theoretische kennis direct in de praktijk kan toepassen en je na je studie een aantal jaar werkervaring op je cv hebt.
6 START LEREN & WERKEN