vragen over be an engineer

FAQ

Hier vind je de meest gestelde vragen over Be an Engineer voor kandidaten, bedrijven en partners. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op via team@beanengineer.nl

Opleiding

Voor een associate degree en hbo bachelor gelden dezelfde toelatingseisen. Je begint op hetzelfde niveau. Na het afronden van een associate degree heb je niveau 5. Dit niveau valt tussen mbo niveau 4 (niveau 4) en hbo (niveau 6) in. Bij sommige opleidingen kan je daarna doorstromen naar een hoger jaar in een bachelor.

Je kunt in september en februari starten met een deeltijd opleiding. Bij sommige opleidingen kan je alleen starten in september. Dit kan je vinden op deze pagina.

De Hanze Hogeschool heeft ook opleidingen met als startmoment april en november. 

Je werkgever betaalt je opleiding, boeken en studiematerialen.

Dit verschilt per opleiding en hoe snel je studeert. Dit is gemiddeld tussen de 12 en 16 uur zelfstudie naast de lessen die je volgt.

Dit kan je vinden op de website van de desbetreffende hogeschool. Hier kan je klikken de opleiding waar je meer over wilt weten. Op de pagina ‘opleidingen‘ vind je de directe links naar de informatiepagina’s van de opleidingen.
Hogeschool van Amsterdam
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Hogeschool Saxion
Hogeschool Rotterdam
Hogeschool Utrecht
Hanzehogeschool Groningen
-Avans Hogeschool
-De Haagse Hogeschool

Ja. 
Afhankelijk van wat je vooropleiding is kan je door andere manieren instromen.

 • Havo of vwo met niet het juiste vakkenpakket
  Deficientiecursus voor de missende vakken
 •  Geen vooropleiding, mbo niveau 2 of mbo niveau 3
  21+ toets of toelatingstoets

Bekijk de pagina over de desbetreffende opleiding voor de juiste toelatingsmogelijkheden.

Be an Engineer brengt je op een laagdrempelige manier in contact met verschillende bedrijven tijdens een Meet&Match. Dit kan leiden tot een kennismakingsgesprek met een bedrijf, wat uiiteindelijk kan leiden tot een baan. Daarnaast kunnen de gesprekken tijdens de Meet&Match je meer inzicht geven in de verschillende banen en zo je helpen om een keuze te maken tussen de verschillende opleidingen.

Schroom niet om te mailen naar team@beanengineer.nl. We kijken graag met je mee en sturen je eventueel door naar de juiste persoon die jou verder kan helpen.

In de mails die we je hebben gestuurd na je inschrijving kan je onderaan de mail klikken op de knop ‘afmelden’.

Dit hangt af van welke opleiding jij volgt. Mail naar team@beanengineer.nl. Dan zullen we je in contact brengen met de contactpersoon van jouw hogeschool. 

Dat verschilt per opleiding. De lesdagen kan je vinden op de website van de desbetreffende opleiding.

Ja, dat kan. De precieze inhoud van het toelatingsonderzoek verschilt per hogeschool en per opleiding. 

Multiculturele Capaciteiten Test voor Hoger niveau. Bij sommige opleidingen in combinatie met vaktoetsen.

 Je kan hiervoor het beste contact opnemen met team@beanengineer.nl. Mocht je vragen hebben of jezelf niet in bovenstaande groepen herkennen, dan kan je met ons in gesprek gaan over de mogelijkheden.

Werken

Nee, dit hoeft niet. Ben je niet tevreden over je werkplek? Ga dan eerst in gesprek met je werkgever over de mogelijkheden. Besluit je om te stoppen? Neem dan contact op met ons via team@beanengineer.nl. Dan kunnen we op zoek gaan naar een andere werkgever en je kunt dan weer een Meet&Match bijwonen.

Het verschilt per bedrijf of ze een proefmaand hanteren. Je kunt hierover in gesprek gaan met je werkgever. 

Dit verschilt per werkgever. Je krijgt ten minste het minimum loon en wordt betaald voor vijf dagen werk, terwijl je vier dagen werkt en een dag per week les hebt. 

Je werkt minimaal drie maximaal vier dagen per week en volgt een dag per week onderwijs.

Dit verschilt per opleiding en branche. De meeste bedrijven willen graag dat je het bedrijf leert kennen en weet wat er op de werkvloer speelt. Zo begin je bijvoorbeeld bij Unica eerst op de bouwplaats. Daarna vervul je verschillende functies om het bedrijf goed te leren kennen. Je kan bijvoorbeeld doorgroeien naar een baan als projectleider. Tijdens de Meet&Match kan je meer leren over hoe het werkt bij de verschillende bedrijven. 

Je kunt gaan werken bij verschillende bedrijven, zoals Heman en Heijmans. Je werkt niet voor Be an Engineer. We bemiddelen tussen jou en de werkgever.

Momenteel kunnen we de lijst met deelnemende bedrijven niet delen. Je kunt je accountmanager of team@beanengineer.nl mailen. Ze kunnen aangeven welke bedrijven momenteel kandidaten zoeken met jouw profiel.

Bedrijven

 • Veel kandidaten ontmoeten in slechts een uur
  Wij hebben een groot aantal talenten in ons netwerk. Door deel te nemen aan een Meet&Match spreek je meerdere interessante kandidaten in de tijd waarin je normaliter slechts een kandidaat kan spreken, zoals tijdens een sollicitatiegesprek. Hierdoor kan je meer talent werven in een kortere tijd.
 • Divers talent
  De achtergronden van ons talent zijn verschillend. Dit geldt ook voor de kennis. Sommige kandidaten hebben al een hbo bachelor afgerond, waarbij hun huidige kennis van pas kan komen in jullie bedrijf.

Je geeft aan Be an Engineer door wat je wensen zijn qu kandidaten. Vervolgens stellen onze accountmanagers kandidaten aan je voor. Je kunt zelf kiezen of je wel of niet een kennismakingsgesprek wilt inplannen met de kandidaat.

Het is belangrijk om bij de begeleiding rekening te houden dat sommige kandidaten nog geen ervaring hebben binnen de techniek sector. We adviseren om van te voren te bespreken met de kandidaat wat hij/zij/hen wenst in de begeleiding. Door dit regelmatig te evalueren zorg je ervoor dat jij en de kandidaat tevreden blijft.

Dit is afhankelijk van een paar factoren. Je kunt voor meer informatie mailen naar team@beanengineer.nl.

De accountmanager van de dichtsbijzijnde hogeschool neemt contact met je op nadat je je hebt aangemeld via de website en je profiel hebt ingevuld. Samen spreken jullie een dag en tijdstip af voor een kennismakingsgesprek.

Mail naar team@beanengineer.nl. We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een training. We kunnen samen kijken naar de passende mogelijkheden.

Je kunt je aanmelden via dit formulier. Ook als je nog niet zeker weet of jij wilt deelnemen kan je meer informatie krijgen door je aan te melden.

Partners

Via dit formulier kan je vrijblijvend aangeven dat je interesse hebt om partner te worden. We zullen dan contact met je opnemen om je meer informatie te geven over een samenwerking.

Je kunt ons ook mailen via team@beanengineer.nl. Dan kunnen we je meer vertellen over de verschillende soorten samenwerkingen. 

In de mails die we je hebben gestuurd na je inschrijving kan je onderaan de mail klikken op de knop ‘afmelden’.